Съобщава се, че Tesla планира производствен капацитет от четири милиона единици за своя бъдещ компактен модел. Половината от тях ще бъдат построени в Северна Америка, един милион в Китай и още един милион в Германия.

Според kr36 основната производствена площадка ще бъде обявената нова фабрика в Мексико. Новинарският портал обаче също така отбелязва, че това е „стратегия за ранен капацитет“, с която Tesla иска да сигнализира, че производството на новото EV ще бъде разпространено в производствените му обекти по целия свят.

Що се отнася до самия компактен модел, той казва, че това е по-малка версия на Model Y. В зависимост от производствения график обаче се казва, че масовото производство на новия базов модел на Tesla е след поне една година.

Все още няма официални изявления за предстоящия компактен модел. Илон Мъск обаче потвърди миналата есен, че автомобилният производител е започнал да разработва нова платформа за по-малки електрически автомобили. С третата си платформа, след тези за Model S/X и за Model 3/Y, Tesla иска да намали разходите си наполовина.

В миналото Мъск вече си беше поставил за голяма цел да направи електрическите автомобили по-евтини. Вече има безброй дизайнерски скици на Tesla за 25 000 долара от фенове и медии. Имаше и спекулации относно възможни имена на модели като Model 2 или Model Q – и относно LFP батерии от BYD. В началото на 2022 г. обаче Мъск изненадващо обяви, че Tesla в момента не работят върху началното ниво на Tesla, тъй като имат твърде много в чинията си.

На Ден на инвеститорите преди месец Tesla даде елементарни подробности за бъдещата си моделна стратегия в допълнение към плановете си за Мексико. Производителят не обяви конкретни модели, базирани на новата платформа, нито година на премиера, но два нови модела бяха представени на презентационен слайд. Един от тях вероятно ще бъде дългоочакваният компактен EV, въпреки че плоският силует не предполага точно издънка на Model Y. Вторият модел, който все още е покрит, беше значително по-голям и приличаше повече на ъгловат SUV или ван – вероятно също предварителен преглед на роботиксито, обявено в Masterplan II.

Така или иначе, новата EV платформа за по-малки модели се очаква да играе важна роля в многократно заявената дългосрочна цел на Tesla за увеличаване на продажбите с 50 процента годишно: според Мъск превозните средства, базирани на платформата, ще представляват повече продажби от всички останали превозни средства на Tesla взети заедно. Фигурите отговарят на картината. Въпреки това, настоящите и обявените производствени мощности все още не биха покрили такова производство от четири милиона компактни превозни средства – дори не изключвайки вече съществуващите серии.

Точно вчера Tesla публикува публично своите данни за производство и доставки за първото тримесечие на 2023 г. С 440 808 произведени електрически коли и 422 875 доставени, базираният в Тексас производител постигна нови рекорди. Доставките, по-специално, протичат по-гладко от преди.