Съобщава се, че Tesla Model Y е впечатлил инженерния екип на Toyota, наричайки електрическият SUV , „невероятен“ – докато японският автомобилен гигант увеличава усилията си да достигне американските специалисти от Tesla .

Tesla

Инженери от японския автомобилен гигант Toyota нарекоха Tesla Model Y „произведение на изкуството“, посочвайки примери от електрически SUV, според съобщение в чужбина.

Съобщава се, че вътрешен човек на Toyota каза на индустриалното списание Automotive News, че са закупили автомобил Tesla в опит да разкрият „технологичните тайни“ на американския гигант за електрически автомобили, въпреки че инженерите са останали изненадани колко напреднал е Model Y под каросерията си.

„Сваляйки кожата на (Tesla) Model Y, това беше наистина произведение на изкуството“, каза изпълнителения директор на Toyota пред Automotive News. „Не е за вярване.“

Според Automotive News, моделът Y, оценен от Toyota, е бил оборудван със „структурния“ акумулатор на Tesla, който използва батерията в подовата конструкция на автомобила, а не допълнителен компонент между секциите на шасито.

tesla y

Инженер на Toyota изчисли, че новият дизайн на батерията – и преминаването към отливане на големи части – са спестили приблизително 100 кг от Tesla Model Y, позволявайки му да постигне по-голям пробег и по-ниски производствени разходи.

Въпреки че Toyota е най-големият производител на автомобили в света по обем – отчитайки 10,483 милиона продадени превозни средства през 2022 г., включително нейната луксозна марка Lexus, подразделението за малки автомобили Daihatsu и подразделението за камиони Hino – разглобяването на Model Y е послужило за сигнал за събуждане към компанията, която беше критикувана като бавна в приемането на електрически автомобили.

След като беше първият производител на автомобили, който произвежда хибридни автомобили в голям мащаб – продаде повече от 18 милиона бензиново-електрически модела от 1997 г. насам , японската марка пусна първия си глобален модел, задвижван от батерии – BZ4X ,в чужбина миналата година, съобщавайки за 5000 продадени екземпляра по целия свят през 2022 г.

Tesla Y

За сравнение, Tesla постигна нов рекорд от 1,3 милиона електрически коли, доставени на клиенти в световен мащаб през 2022 г., като нейната технология за превозни средства, захранвана от батерии, се счита за еднa от най-добрите в света.

Както беше съобщено по-рано тази седмица, изпълнителният директор на Tesla, Илaн Мъск смело се е насочил към това, Tesla да продава 20 милиона автомобила годишно до 2030 г. – двойно повече от това, което Toyota постигна миналата година – като предлага до 10 модела.

Toyota се насочва директно към Tesla с пускането на електрически автомобили, като през декември 2021 г. обяви плановете си да пусне 12 модела, захранвани с батерии, преди края на десетилетието.