Целта беше да се създаде високоефективен EV. И това е, което студентската група TUfast Eco каза, че е направила с TU Munich. Електрическата състезателна кола ще участва в предстоящия Shell Eco Marathon, където превозното средство с най-малък разход на енергия ще бъде коронясан за победител.

Малкият електрически автомобил тежи 65 килограма – с десет килограма по-малко от своя предшественик. Освен това има изходна мощност от 570 вата, въртящ момент от 12,7 Nm и коефициент на съпротивление от 0,13.

Екипът на TU Munich успя да намали теглото, наред с други неща, благодарение на корекциите на каросерията и новите окачвания на колелата. Последният е с около 40 процента по-лек от модела Muc022. На тестовия стенд синхронните двигатели с постоянни магнити са работили с до пет процента по-икономично от предишния модел.

Отборът на TUM ще участва за четвърти път в маратона. И това се прави в категорията „Градска концепция“, в която превозните средства не само трябва да бъдат ефективни, но и „трябва да имат известна прилика с жизнеспособните пътнически автомобили, а не да имат статут на чист прототип“.

„Те са водени от страстта си към състезание. И тяхното превозно средство е отличен пример за това, което имаме в TUM,” казва президентът на TUM Томас Ф. Хофман. „Водещи иновации, които се реализират в конкретни приложения и които са комбинирани със социална отговорност за повече устойчивост.“

Студентският екип включва повече от 80 члена. Сред тях е „Автономният екип“, който също е включил нови технологии в дизайна на автомобила. Например, базирана на дърво 3D карта на заетостта, която използва различни технологии за разпознаване, „за да позволи планиране на маневри на дълги разстояния при откриване на близко разстояние“. Тази технология също ще бъде доразвита след Shell Eco-Marathon.