Сега марката VW цели продажби на EV от 80 процента през 2030 г. спрямо 70 процента преди.

Volkswagen Group повиши целта си за продажби на електрически автомобили за Европа за основната си марка леки автомобили VW.

Новата цел на марката е най-малко 80 процента от продажбите й в Европа да бъдат изцяло електрически модели през 2030 г., каза Томас Улбрих, който ръководи бизнеса за нова мобилност на марката VW.

Съгласно стратегията на VW за ускоряване на електрификацията, представена през 2021 г., целта за 2030 г. беше 70 процента.

Улбрих каза, че марката VW има най-амбициозната цел от всички марки на VW Group, които включват Audi, Skoda и Seat/Cupra.

Марката VW „винаги е била в челните редици на тези проблеми в групата и ние се чувстваме длъжни да си поставим толкова високи цели“, каза Улбрих пред сестринското издание Automobilwoche на Automotive News Europe.

Марката VW пуска на пазара нови и обновени модели под своята ID марка за изцяло електрически автомобили.

  • ID3, първият ID модел, пуснат на пазара през 2019 г., току-що получи фейслифт с по-изчистен дизайн и софтуерни надстройки.
  • ID7, електрически седан с размерите на Passat, се очаква да бъде представен на 15 март, след като VW показа почти сериен, камуфлажен прототип на изложението CES в Лас Вегас през януари.
  • VW ще пусне изцяло електрическа версия на SUV Tiguan през 2025 г
  • Базови електрически автомобили с батерии на цена под 25 000 евро, хечбек и кросоувър, вероятно наречени ID1 и ID2.

Марката трябва да извърви дълъг път, за да постигне целта от 80 процента. Миналата година изцяло електрическите автомобили представляваха малко над 10 процента от общите продажби на леки автомобили на VW.

Улбрих призна, че новата цел е „изключително амбициозна“. Той каза: „Този път показва нашия ангажимент към стратегията за електрификация.“

VW не повишава пълните си цели за EV за пазарите в Китай и САЩ, където целите му за електрически превозни средства с батерии остават на 50 процента.