VW Up е официалната кола за доставка на храна. Можехме да си купим Skoda CitiGo, но не е VW. И все пак, струва ли си да си купите VW Up за себе си?

Пуснат на пазара през 2012 г., за да замени спорния VW Fox, VW Up мигновено стана хит. VW никога не е полагал истински усилия да създаде малка градска кола. Да, имаше VW Lupo, но там германските инженери по-скоро тестваха новата технология върху кола, която така или иначе никой не купува .

VW най-накрая успя да направи кола, която струва под 10 000 евро. VW Up дойде с много технологии от семейството на VW и тук е експертният опит на VW в създаването на автомобили с практичен интериор, който е по-просторен, отколкото би трябвало да бъде.

Up струва ли си за лична употреба?

Ако търсите малка кола, с която да се возите, вероятно да. Имате обаче Skoda CitiGo, която е същата кола, само с различна шапка. Въпреки това, в сравнение с останалата конкуренция, VW се държи добре, освен когато го вдигнете да ритнете Sandero в тестисите, тогава той рикошира и VW Up вероятно ще си счупи крака. Ако не ви пука за значката, Sandero вероятно е по-добрият избор. Ако все още не искате Dacia, защото сте твърде настроени към образа, тогава Up е един от най-достъпните градски автомобили в момента. И ако изберете Seat Mii или Skoda CitiGo, тогава наистина ви очаква удоволствие.

VW Up двигатели

Бензин

  • 1.0 MPI 60 и 75 конски сили – Базовият двигател с 60 конски сили не си заслужава вниманието, освен ако наистина искате VW Up. Или получавате Skoda CitiGo 1.0 MPI със 75 конски сили. До момента най-добрият и най-популярен двигател за доставка.
  • 1.0 Turbo 90, 100 и 116 конски сили – Въпреки че говорим за спортна и скъпа версия на автомобил, който е предназначен да бъде евтин и градски. Особено версията 116 GTI, която трябваше да бъде продължението на Lupo GTI. Само дето никой не го купи.


Електрически

E-up! – Електрическата версия на Up може да ви измине 150 км с пълна батерия, може да ускори до 130 км/ч и може да зареди 80% за 30 минути. Няма да доставяте шишчета с тази кола или да тръгнете на дълго пътуване, но е добре да знаете, че можете да си купите сравнително евтина електрическа кола.

VW Up Общи проблеми

  • Както много неща в живота, първият път не е това, което очаквате. Същото е и с VW Up, където първите няколко модела през първите няколко месеца имаха някои доста големи проблеми. Една от тях би била недостатъчната вентилация вътре, по-специално липсата на вентилационни отвори във въздушните точки. Така че можете да очаквате влага и дори мухъл в колата.
  • Същото беше и случаят с информационно-развлекателната система, която беше малко неудачен епизод в историята на VW Up. Вероятно затова VW препоръчва и държачи за телефон и таблет.
  • Един от най-големите проблеми с VW Up е с роботизираната автоматична скоростна кутия, която е по-съмнителна от работата на хора, които са натоварени с пари и татуировки, въпреки че никога не ги виждате да работят. Но автоматичната скоростна кутия така или иначе взривява цената на VW Up, така че много хора избягват тази опция.
  • Ръчната скоростна кутия има проблеми с превключването на скоростите. Подобно на приятелка, която иска да излизаш само на определено място и никъде другаде, скоростната кутия упорито превключва на всякаква предавка. За да се успокои максимално кутията се препоръчва смяна на маслото на всеки 3 години.
  • За двигателя 1.0 (другите са ок) има съобщения за проблеми със сензора на разпределителния вал, съединителя, който отказва преждевременно, и комплекта за синхронизация, който трябва да се сменя на всеки 3 години или 50 000 км. VW, старите навици умират трудно.

Заключение за VW Up


За малка градска кола няма от какво да се оплакваш, освен от цената. И това все още остава основният проблем с VW. Вече знаят как да правят малки градски коли, просто трябва да определят правилната цена на оборудването. Ако започнете да добавяте опции, цената веднага започва да експлодира, а базовите модели са наистина базови модели. Но когато доставяте кебапчета, наистина не ви пука за оборудването. Напротив, ако нямате климатик се радвате, че пицата няма време и условия да се охлади.

Кой двигател препоръчвам?

С Up трябва да сте сигурни, че колата е достатъчно прилична, но не и на галактическа цена. В тези условия най-балансираният двигател е 1.0 MPI със 75 к.с. 60-ката е твърде анемична, турбото твърде скъпа